Carl Wärn arkitekt

Åsögatan 194    11632 Stockholm

phone  + 46 (0) 709 729 029

mail  carlwarn at carlwarn.com

..

.

WORKS:

.

2017 TRÄDGÅRDSVILLAN, Botaniska trädgården i Uppsala

A renovation of the Gardeners house in the Botanical garden in Uppsala

with a new addition for changing rooms and a dining hall.

Systemhandling som generalkonsult och husarkitekt för SFV.

Trädgårdsvillan från öster

.

Trädgårdsvillan sammanställning

.

 

.

.

.Trädgårdsvillan från söder

.

.

.

2015-17 RYNINGSKA PALATSET, Kv ATOMENA

A renovation of a 17th century building for the Swedish Labour Court.

Pågående projektering som generalkonsult och husarkitekt för SFV.

.

Atomena plan sektion

Atomena tvärsektion

.

.

.

.

2017 BOTKYRKA, Ny ceremonibyggnad för Botkyrka församling

A proposal for a non denominational ceremonial hall at an extended cemetery.

Botkyrka persp

.

.

.

 

.Botkyrka fasader

.

Botkyrka sitplan

.

.

.

.

2017 BODALS NYA KYRKA, Lidingö församling

A proposal for a church.

Bodal collage

 

.

.

.

.

2014-17 NORRA BANKO, Kv Prosperina, Stockholm

A renovation of the former national bank building.

Norra banko sektion plan

.

.

.

.

.

.

2016 SOPHUS, Kungl. Musikaliska akademien på Blasieholmen

A new shed for collecting waste within an old courtyard.

Sophuset

Sophus elevationerSophus sitplan

 

2014 KATRINEHOLM STORTORGET

a competition entry for a residential building by the town square

a juxtaposed ensemble of large scale prefabricated elements of wood

Perspektiv fran oster

.

 

Planer

Frontal

.

.

 

.

 

2014 VÄSTERÅS STADSHUS

Frontal mindre

an addition of a new fire exit stair in cast iron

vitt

2013 BODØ RÅDHUS, an extension to the town hall, competion

.

05 Layout _ Layout

05 Layout _ Layout

.

.

.Bodö skiss 14 _ -4. Detalj

.

.

..

.

.

 

2011-13 AFRIKAHUSET i Botaniska trädgården, Uppsala

A renovation of a laboratory building from 1937 for The Nordic Africa Institute .

.Entre 1200

 

.

Sammanställning presentation _

 

Entré 1200

.

.

Korridor 1200

..

.

Före collage.

 

 

The building before the renovation.

 

 

 

.

vitt

2012 CAFÉ VICTORIA i Botaniska trädgården, Uppsala

A rebuilding for a café in the garden.

.Victoria elevation 1200

.

.

.

.

2012 ORANGERIGÅRDEN i Botaniska trädgården, Uppsala.

A rearrangment of the court in front of the old orangery.

Orangerigården mindre

.

.

 

Orangerigården _ 3. Förslag

.

.

vitt

 

.

.

.

.

.

.

2010 VILLA SAVOYE, The Swedish House Remix

Ritning _ 1. VÃ¥ning

Le Corbusier presented the Villa Savoye not only as an unique building but as a type to be reproduced in large numbers. A sketch for a residential development of a number of twenty of  “ce type de maison” in Argentine was published in the Oeuvres Complètes. The villa built in Poissy may thus be seen as a prototype for a series to come. But despite its acclaim it has never been built again. This project aims at exploring the possibilities of making  the design more feasible to an ordinary budget by reducing its size but still keeping the original qualities and proportions. Le Corbusier´s early sketches used a module of 5,0 m which in the finally built house had to be reduced to 4.75 m to keep the budget. The module is here further reduced to the Swedish standard module of 3.6 m. The original area of 250 sqm then becomes 142 sqm. The original construction in concrete and bricks with surfaces of white plaster is replaced by a wood structure with painted paneling.  The splendor of living inside an elevated volume overlooking the surroundings and the integration of indoors and outdoors would remain the same.

vitt

2009 SÖDRA TENNISHALL, VÄXSJÖ, competition

Presentation AX _ 3. Story

.

.Modell 3D _ All

..

..

.

..

.


Presentation AX _ 2. 2nd FLOOR

.

.

.

.

.

.

.

vitt

2008 PUBLIC BATHS in the harbour of HUDIKSVALL, competition

Kattvikskajen

Sammanställning

plan 1

Referenser

similar things

Småbåtshamn+slide

Horisonten

the main pool on top, swimming above the roofs of the surrounding city

Stenkajen 1200

vitt

2008 AMIRALITETSPLATSEN Karlskrona, competition

Two new buildings at the Navy shipyard, a guardshouse and administrative facilities, next to the armory of C.A.Ehrenswärd.

Karlskrona elevationer

Karlskrona persp

vitt

2006 STADSBIBLIOTEKET competition

Stadsbiblioteket: 164a_10002

Baksidan

.

.

.

Disposition

…..

fasad odengatan..

Ritning / 1. Story

Ritning / 1. Story

Sveavägen

.

torget

.

.

.

2005 KALMAR KONSTMUSEUM  competition

Interiör Kalmar

.

.


Sektioner

.


a structure of in situ concrete. two interior walls carries the whole building. the floors are cantilevering.

the walls of the exhibition spaces are kept clean of doors and windows, without being perforated by any apertures. there is just a continious fenetre-en-longeuer all around between the wall and the ceiling.

.

Entrefasad+detalj

the facade is dressed with glass painted on the inner side with Faluröd paint. the glass plates are mounted like scales. thus creating a facade that at a distance at first could be taken for a vernacular wood building. but a closer look will reveal a modern glass structure.

Alla Planer

.

Exteriör Kalmar

vitt

2004 FRUÄNGEN CHURCH competition

FR. Modellfoto copyTvå Entréperspektiv

the new church is an addition to the existing parish house in red brick

FR. Fasad mot söder

The church, a paradox

The church  is here seen as a paradox. A space of opposites; open and enclosed, transparent and defined, everyday and solemn, common and mysterious. A space for both happiness and sorrow, weddings and funerals. Lit by candles and the sun at the same time.

FR. fasadutsnitt

The construction of the church

Trying to find a way of building that is both commonplace and specific. Ordinary modern building techniques would not do here. And the ancient traditions would be to sentimental and theatrical.

Could there be a way of building ordinary enough to blend into the suburban surroundings and yet hinting at the miracle? Something familiar yet uncanny.

Large prefabricated beams of concrete are assembled as a pile. Between the beams there are minor steal beams, of the standard H-shape, creating a distance of 30 centimeters between each layer of beams.

Like a stack of wood left to dry.

This structure may provoke two major sensations. At first the feeling of the heavy weight of the large beams. Reminding of the burden and pain. But this sensation is reliefed by the surprising tinyness of the steal beams carrying the large beams. Giving a second sensation of relief, wonder and even happiness through the ease by wich the burden is carried.

Materials

The exterior of the concrete beams is given a surface of large exposed boulder stones moulded into the concrete. Similar to the very ordinary and familiar exposed ballast concrete found in the detailing and trims of the exsisting parish house and everywhere in suburbia. But now on a larger scale. Reminissent of the medieval stone churches of Mälardalen.

FR. Fruängen Längdsektion

vitt

2004 BURIAL MEMORIAL at Nidarosdomen in Trondheim

competion together with Linus Elmes

Nidaros

a system for burial memorials for an extending churchyard.

64 stones cut from of the local soap-stone into U-shaped cubes, 24x24x24cm, to be assembled into an infinte number of different configurations. Symmetrical or assymetrical. Vertical or horisontal. Giving place to 30 minor individual blocks,8x8x24cm, carrying the names of dead. The individual blocks may be of any individual material. An interplay of the collective and the individual within a simple set of rules.

Nidaros

vitt

2003 MARIEHAMN, ÅLAND, an extension to the Maritime museum, competition

Entreplan fasad

Modellfoto 1,2,3

vitt

2003 RINGTORPSVÄGEN, HELSINGBORG  europan competition

utsnitt flygplan

Lägenheter Helsingborg

IMMEUBLE/VILLA and STREETS IN THE AIR

The competition brief asked for new residential typologies. My answer tried to elaborate on two  old favorites rather than inventing new types.

A meander like terraces area is created by juxta positioning the appartments over the deck. This area is diveded by screens into access ways on the north side and private terraces on the south side. The appartments get the qualities of individual small detached houses floating on a wide deck.

vitt

2001-02 GENERALPLAN FÖR SLOTTSOMGIVNINGEN

A reconstruction of buildings presented by Nicodemus Tessin in his master plan of 1712 for the surroundings of the royal palace in order to build a model in the scale of  1:200.

Norrbro 1200

.

.

.

2001 KARLSKRONA, masterplan for a harbour area extending the town of Karlskrona

europan competition, awarded an honorary mention

Sit plan

Karta

Flygbild 1

Flygbild 2

vitt

1997 LAHOLM

competition entry together with Thomas Marcks

A master plan extending the old city on to the abandoned rail way area by dividing the land into minimal plots for single family houses.

Laholm gatuvy 800

Laholm vy 1200

.

.

.

1993 “Project huru Storkiörkans Facciat kunde bli emot Skiepzbron”

Interpreting and making a drawing from a sketch with instructions  by Nicodemus Tessin

Stor kiörkan 1200

.

.

THC 1210 1200

.

.

.

Storkyrkan

Illustrations of my interpretation of the facade according to the sketch by Tessin

Slottsbacken

vitt

1991 Väskinde kyrka, Gotland

Measured drawings of the spire.

.

.

.

1991 an idea for the competition for Moderna Museet

Paradiset plan+sektion

The 6000 sqm of exhibition space required by the competion brief could be obtained by excavating the inner court yard of the Royal Palace.

The entrance would find its way through a round hole in the ground  in the exact position and of the size of the former fortification tower Tre Kronor.

The group of sculptures by Niki de SaintPhalle and Tingely entitled Le Paradis would fill the empty position in the middle originally intended for an equastrian sculpture of Carl XI

vitt

1989 An entry to the competion entitled “Nytt bostadsområde vid Husarviken”. The brief asked for an isolated housing development at the former gasworks. In defiance of that program this entry proposed a master plan for the whole area as an extension of the adjacent residential blocks of Hjorthagen. Forming a continuous townscape clearly defined from the surrounding green area of Djurgården.

Gränsdragning plan

Gränsdragning persp

.

.

1987 Illustrations of Nicodemus Tessin´s project for Slottsomgivningenslottsomgivningen

vitt

1983 a summer house standing in the sea

Rum vid vatten

.

.

.

.

.

CV